21 Nisan 2010 Çarşamba

Yeni Sinema Günleri

Yaklaşık bir ay önce Ortaköy Feriye Sinemalarında Yeni Sinema Hareketi adı altında evrensel doğrularla bezeli sinema anlayışının Türkiye'de yerleşmesi adına bazı yönetmen ve yapımcılar tarafından bir bildiri yayınlandı.Yapımların üretim aşamasında yaşanan sorunlara kafa patlatmak ve öneriler getirebilmek,sinemanın daha düzeyli, daha eşitlikçi, daha şeffaf ve demokratik bir ortamda yapılması için, her türlü baskıcı ve sansürcü güce karşı, farklı seslerin kendini özgürce ifade edebileceği bir üretim ortamı yaratmak için mücadele etmek ve en önemlisi yapımların izleyiciye yeterince ulaşamamasına çözümler bulabilmek bu oluşumun üzerinde durduğu en önemli konulardı.Ülkemizde bağımsız sanat filmlerinin yeterince değer görmemesi olağan bir durum ki Reha Erdem Yeşilçam Ödül Töreninde jüri üye sayıları ile yapımların izleyici sayısını karşılaştırırken inceden bir sitemde katıyordu işin içine.

Bu nedenle Yeni Sinema Hareketi tarafından yapımların izleyiciyle buluşması adına Ortaköy Feriye Sinemasında 23 Nisan-9 Mayıs tarihleri arasında etkinlik düzenleniyor.Bu vesileyle kısa bir süre önce kapılarını kapatan Feriye Sineması etkinlik için Umut Sanat tarafından yeniden açılıyor.Bu etkinlikte 17 gün boyunca 17 filmin gösterimi yapılacak.Gösterimi yapılacak filmler arasında 11′e 10 Kala, Hayat Var, İki Dil Bir Bavul, Nokta, Pandora’nın Kutusu, Sonbahar, Süt, Uzak İhtimal, Bornova Bornova,Kıskanmak ve Üç Maymun gibi birçok festivalde ödül almış yapımlar var.Film gösterimlerinin ardından sinemanın kafeteryasında düzenlenecek söyleşilerle izleyicler yapımların yönetmen,oyuncu ve yapımcılarıyla buluşma fırsatı da yakalayacak.

Etkinliğin bilet satışları 19 Nisan Pazartesi başladı.Fotoğrafların üzerine tıklarsanız filmlerin gösterim tarihlerine ve bilet fiyatlarına bakabilirsiniz.

3 yorum:

  1. "Yapımların üretim aşamasında yaşanan sorunlara kafa patlatmak ve öneriler getirebilmek,sinemanın daha düzeyli, daha eşitlikçi, daha şeffaf ve demokratik bir ortamda yapılması için..."

    Türkiye'de bu cümlenin kurulduğu bir ortamda bir sinemacı varsa akla ilk gelen şeyin set çalışanlarının çalışma koşulları olması gerekiyor. Ama konunun oraya geleceğini hiç sanmıyorum. herkes kendi reklamını yapma peşinde olur böyle ortamlarda.

    YanıtlaSil
  2. Haklısın bu konunun odak noktasında yönetmen ve yapımcılar olduğu için elbette sorunun onları kapsayan düzeyine yoğunlaşacaklardır.Sinema yasası yeniden hazırlanırsa,Kültür ve turizm bakanlığı sinemayı daha fazla desteklerse üretimin esas işçilerinin çalışma koşullarında da zaman içinde iyileşmeye gidiliceğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  3. yapımcıların işine gelmeyecek düzenlemeler bunlar. öyle vahşi bir piyasa ki benim pek umudum yok açıkçası.

    umarım dediğin gibi olur.

    YanıtlaSil