Ladies and Gentlemen!
Türkiye'nin Oscar'ı olarak lanse edilen Yeşilçam Ödülleri'ne aday filmler açıklanmış. Güzel de açıklanmış. Aday filmlerin tanıtımı için Ghetto'yu kapatmış ilgililer. Sanatçıları falan da çağırmışlar keyif yapmışlar bi güzel. Yani bu ödüller bahane. Bunların amacı ödül bahanesiyle bi araya gelmek. Allahın elitleri:)

Gırgırı bırakalım(Herhangi bi kenara bırakabilirsiniz). Şöyle bi aday listesine göz attım. Ve şuna kanaat getirdim: Türkiye'nin Oscar'ı olsa olsa Yeşilçam Ödülleri olur. Bir çok festivalimizde olduğu gibi gişe yapan filmlere kötü gözle bakılmamış. Gişe yapan filmlerin de herhangi bi yönüyle öne çıkabileceğini düşünebilmişler. Sadece ciddi şekilde karamsar tema içeren sözde sanat filmleri aday gösterilmemiş.
Bunda 750 kişilik ön eleme jürisinin önemli payı var elbette. Aday filmleri elit 3-5 kişilik bi grup belirlemiyor. Ödüle layık görülecek isimler de 2500 kişilik bi jüri tarafından belirlenecekmiş. Bu jüri içinde sinemasever kamuoyu önderleri olacakmış. Ulan harbi merak ettim kimmiş bu önderler. Yakında açıklanması için bi kamuoyu baskısı oluştururuz.

Genel olarak aday filmler adaylıklarını hakediyorlar ama biri hariç: Güneşi Gördüm. Güneşi Gördüm kesinlikle iyi bi film değildir. Ülke sorunlarından bahsetmesi bi filmi iyi yapmamalı. Senaryosu çok kötü bi kere. Varolan bir çok ülke sorununu karman çorman etmiş. Mahsun'un oyunculuk performansı berbattı.Yine senaryosunu yazdığı Gecenin Kanatları filmi de yılın kestanesi ödülünü almıştır. İnsanları sırf sevişme sahnesi için çeken yegane filmlerdendir. Zira Ömür Gedik hanımefendi sinema yazarı kişisi filmin güzel olmadığını ama sevişme sahnesi için izlemeye değer olduğunu söylemişti. Mahsun efendi hala Beyaz Melek filminin kaymağını yeme çabasında. Ya kardeşim herkes yapamıyo 3 işi birden. Kenara çekil. Birisine yönel. O da yönetmek olsun. Gerisine karışma.






Ödül listesi aşağıda listelenmiştir. Kendi tahminlerimi kalın harflerle belirginleştirmeye çalıştım. Sizlerden de tahminlerinizi beklerim.
En İyi Film:
Güneşi Gördüm, Hayat Var, İki Dil Bir Bavul, Nefes: Vatan Sağolsun, Pandora'nın Kutusu, Vavien.

En İyi Yönetmen:

Levent Semerci-Nefes: Vatan Sağolsun, Mahsin Kırmızıgül-Güneşi Gördüm, Reha Erdem-Hayat Var, Yağmur ve Durul Taylan-Vavien, Yeşil Ustaoğlu-Pandora'nın Kutusu, Zeki Demirkubuz-Kıskanmak.

En İyi Kadın Oyuncu:

Binnur Kaya-Vavien, Demet Evgar-Güneşi Gördüm, Meral Çetinkaya-Karanlıktakiler, Nergis Öztürk-Kıskanmak, Nesrin Cevadzade-Dilber'in Sekiz Günü, Şerif Sezer-Deli Deli Olma.

En İyi Erkek Oyuncu:

Engin Günaydın-Vavien, Mert Fırat-Başka Dilde Aşk, Mete Horozoğlu-Nefes: Vatan Sağolsun, Nadir Sarıbacak-Uzak İhtimal, Öner Erkan-Bornova Bornova, Yılmaz Erdoğan-Neşeli Hayat.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu:

Cemal Toktaş-Güneşi Gördüm, Cezmi Baskın-Neşeli Hayat, Genco Erkal-Pazar: Bir Ticaret Masalı, Mustafa Uzunyılmaz-Mommo-Kızkardeşim, Settar Tanrıöğen-Vavien.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu:

Berrak Tüzünataç-Kıskanmak, Derya Alabora-Pandora'nın Kutusu, Hasibe Eren-Usta, Lale Mansur-Başka Dilde Aşk, Serra Yılmaz- Vavien.

En İyi Görüntü Yönetmeni:

Floren Henry-Hayat Var, Gökhan Tiryaki-Vavien, Hayk Kırakosyan-7 Kocalı Hürmüz, Levent Semerci ve Vedat Özdemir-Nefes:Vatan Sağolsun, Soykut Turan-Güneşi Gördüm.

En İyi Senaryo:

Engin Günaydın-Vavien, İnal Temelkuran- Bornova Bornova, Levent Semerci, M. İlkay Altınay ve Hakan Evrensel-Nefes:Vatan Sağolsun, Yeşim Ustaoğlu-Pandora'nın Kutusu, Yılmaz Erdoğan-Neşeli Hayat.

En İyi Müzik:

Atilla Özdemiroğlu-Vavien, Ender Akay ve Sunay Özgür-7 Kocalı Hürmüz, Erkan Oğur-Mommo-Kızkardeşim, Mazlum Çimen-Nokta, Yıldıray Gürgen, Tevfik Akbaşlı ve Mahsun Kırmızıgül-Güneşi Gördüm.

En İyi Genç Yetenek:

BKM Mutfak Oyuncuları-Neşeli Hayat, Damla Sönmez- Bornova Bornova, Elit İşcan- Hayat Var, Onur Ünsal-Pandora'nın Kutusu, Umut Kurt-Güz Sancısı.

Turkcell
İlk Film Ödülü:
Başka Dilde Aşk-İlksen Başarır, İki Dil Bir Bavul-Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan, Mommo-Kızkardeşim-Atalay Taşdiken, Nefes: Vatan Sağolsun-Levent Semerci, Uzak İhtimal-Mahmut Fazıl Coşkun.

6 serzeniş:

VodviL dedi ki...

ya hayat var da şahane reha erdem ki kral, engin'ciğimin de ilk filmi ki oda şahane ona da kıyamıyorum.ne gıcık bir durumdur yahu.

yüzümü rujlayıp terki diyar edecem.

ealturk dedi ki...

kard sen çok pis taktın Vavien'e.

gerisi önemli değil... dedi ki...

valla sadece güneşi gördüm değil, şu nefes filmi de film falan değil, bildiğin saçmalık. insan öyle bir film çekmeye utanır.

meral çetinkaya alsın ödülü bu arada. müthişti. karanlıktakiler bir boka benzemiyordu ama o müthişti.

kard dedi ki...

bu ülkeden bu sene farklı bi film çıkmışsa o da Vavien'dir dostlar. İzleyiniz hak veriniz bana. Lütfen!

Engin Günaydın da sonraki senaryosu için çalışmaya başlamıştır heralde. başlamadıysa da başlasın.

Çağdaş Yılmaz dedi ki...

ne kadar ödül çıkmış ülkemizde bakalım hangisi ayakta kalacak..

Gökhan Yıldız dedi ki...

vaviene engin günaydın takıntın sonucu bu kadar oy verdin bence. ayrıca güneşi gördüm bana sorarsan taş gibi film.
nefes filmi de bence farklılık açısından artı notu hakediyor.