- Eskiden bi sosyalizm umudu vardı amına koyayım. Şimdi onu da yaktılar. Yiktılar amina koyayım. Karıları şimdi gelip orospuluk yapayi. Erkekleri de fabrika demirlerini yağmalayi.
Evden dışarı çıkıp karlı dağları süzer, iyice beyninize nakşedersiniz. Rüzgari ölesiye yemek istersiniz ve yersiniz. Sonbaharını yaşayan adamın aşkına şahit olursunuz. Sonbaharınız olduğunu bildiğiniz halde aşkın peşinden gitmek isteyip de gidememenin ne demek olduğunu görürsünüz. Birkaç ay sonra o yolda olacağınızı bildiğinizden cenaze yolundan geri adım atarsınız. Hayata karşı durmak istercesine azgın Karadeniz dalgalarına karşı gelirsiniz. Hayatınızın baharında size sonbaharınızı yaşatanlara karşı çığlık atarsınız…Çığlığı sizden başka duyanın olmadığını da bilirsiniz...
97 senesinde üniversitede okuyan genç Yusuf hapisheneye girer. 10 sene sonra devlet evladına kıyamaz ve bilmemkaçıncı maddeyi kullanarak Yusuf'u hapishaneden çıkarır. Yusuf hastadır. Bir kaç ay ömrü kalmıştır. Sonbahar'ını yaşamak üzere sığınabileceği tek yarinin, ana'sının yanına gider, Artvin'e. Yusuf'la beraber melankolik bir sonbahar havası alırsınız.
Özcan Alper'in ilk sinema deneyimi. Başrollerde Onur Saylak ve Megi Kobaladze var. Uluslararsı festivallerden 28 ödül toplama başarısına sahip. Müzikleri ayrı bi güzel. Hele filmin bitişindeki müzik yok mu! 'Daim Yusuf orti?' Bir müzik, filmin sonunu bu kadar iyi kılabilir ancak. Daha iyisi yapılana kadar en iyi son da budur. Sadece müzik değil tabiki. Filmin sonunda ki kadraj hareketleri de müziği destekler. Ve size mükemmeli sunar.
13 serzeniş:
çok özledim oraları be.
sağol dostum paylaşım için gidip izlemeli...
Insanin bogazini dugumleyen guzel filme cok yakisir guzel yazi olmus kard, kalemine saglik..
Özcan Alper'i az çok tanıyanlar ve filmi dikkatli izleyenler fark edecekler ki, filmin sonlarına doğru Artvin'in güzel gün batımı sahnesiyle dolu iki silüet adamın konuşması vardır. Biri Yusuf yani Onur Saylak'ken diğeri Özcan Alper'dir. Ama o sahne baştan sona bir gün batımı sahnesi olduğu için yüzleri gözükmez, sadece seslerini duyar ve harika görüntüyü izleriz. Bence de müzikleri açısından şahane bir filmdir Sonbahar. Ve elbette ki konusu ve yönetmenliğiyle de. Türk sinemasının önemli filmlerinden biridir bana göre.
Görüntüleri,anlatmak istediği,dinginliği,sessizliği ile çok güzel bir filmdi.
Ve karadeniz...
Ölmeden önce adım atılası eşsiz yerler.Hep sonbahar havası ve hep kısa,dönüşsüz son!
Gerçekten ruhunuz ''
Çığlığı sizden başka duyanın olmadığını da bilirsiniz...''cümlesini geçirirsin içinden.
Ruhun gitmeye hazırlanmışken bedeninden,durursun beyaz bulutlar sarmış sisli tepede sonra hayat gelir birden.. sonbahar havasındaki Karadeniz'de.
@Eliza: yazıyı beğenmeni, ben de beğendim.)
@malafante: insan özlüyo be. karadeniz anasini satayimm..
@Melü: sen de 'yarı karadenizli' olarak filmden mutlu ayrılırsın diye düşünüyorum. bi an önce izle lütfen.
sadece son sahnesi için bile izlenebilir bir film.
ayrıca,
filmi çok sevip dvd.sini almak isteyenler hepsiburadadan 7.5 tl'ye alabilirler(d&r da 20 tl).ben aldım,mutluyum.
yaa bunun sonunda tulum çalıyolar, puff çok fena işte orası.
yani ara ara hep çalıyolar ama sonundaki çok pis. onu demek istedim. evet.
filmin en vurucu sahnesi de sonu zaten. sahne o ağıtla birleşince ruh vücuda sığmıyo. kalkıp gidesi geliyo. ama nafile tabi.
şarkının ismi 'Daim yusuf orti-yasemin kolivar'
teşekkr ederimm:)
bu yazıda 'hayata dönüş operasyonu'ndan bahsetmek lazımdı sanki dost. eksik durmuş gibi geldi o konu olmadan.
ha bir de unutmadan:
http://fizy.com/s/10417c
@cem, çok haklısın abi. ama o konu hakkında fazla bilgim olmadığı için girmek istemedim. yazıyı da bi anda yazdım. ekleme yapmak da istemedim.
yöresel karadeniz şarkıları için gökhan birben'e bakınız efendim cem'in de dediği gibi.
Yorum Gönder