Sıradan bir insan 10 dakikalık bir konuşmada en az 3 yalan söyler. Bu, birçoğumuzun bilmediği bir gerçek, Lie To Me dizisi ise bu gerçekler üzerine kurulu. Lost, Shark ve 24 dizilerinin yapımcılarından Davranış Bilimcisi Paul Ekman'ın hayatından esinlenerek yapılmış bir dizi aynı zamanda. İnsanların yüzlerinden, vücut duruşlarından, göz hareketlerinden, yutkunmalarından, konuşma şekillerinden ve ellerini koydukları yerlerden. Kısacası insana dair her hareketten söylediklerinin doğru mu yoksa 'yalan' mı olduklarını analiz eden bir dizi. Ve bu analizleri de FBI'ya, askeri birimlere, hukuk firmalarına ve özel şirketlere en zor vakaların çözülmesinde yardımcı oluyorlar.

Başrolde Dr. Cal Lightman'ı canlandıran Tim Roth var. O aslında bir Tarantino efsanesi olarak geçiyor literatürlerde. Reservoir Dogs, Pulp Fiction gibi Tarantino'nun en çok ses getiren filmlerinde önemli rollerde gördüğümüz Tim Roth, sinema kariyerine sevilen birçok filmi daha eklemiş zamanla. Tv Guide'nin açıklamasına göre, son yıllarda dizilerden en çok para kazanan on isimden beşincisi Tim Roth. Bölüm başına aldığı $250.000 ile Kiefer Sutherland (24) – $550,000, Hugh Laurie (House) – $400,000, Mark Harmon (NCIS) – $325,000 ve Pompeo (Grey’s Anatomy) – $275,000 'nın ardından 5. sırayı alıyor.

Dizide ikinci başrol The Practice dizisinden de tanıdığımız Kelli Williams'ın. Dr. Gillian Foster olarak yetenekli psikolog rolünde karşımıza çıkıyor. Dr. Ligthman ne kadar sinirli ve agresifse, o da bir o kadar sakin ve çözümcü. Lightman Group şirketindeki denge terazisi de denilebilir onun için. Dizinin ilk sezonunda eşi ve sorunları ile karşımıza çıksa da genel olarak günün kurtarılmasında büyük ölçüsü olan güzel ve zeki şirket ortağını izliyoruz.

İnsanlardaki yalan söyleme eğiliminden rahatsız olup her daim doğru söylemeye karar vermiş Eli LOKER şirketin baş araştırmacısı. Aklından geçeni değiştirmeden olduğu gibi söylüyor ve sonuçlarına da katlanıyor. Şirketin en son ve en yeni elemanı Ria TORRES. İşe girmesi için kendisinin de fark etmediği ilginç bir teste tabi tutulup başarıyla geçti. Bu yüzden bilim insanı olan Lightman tarafından hem özenilen, saygı duyulan hem de kıskanılan ve cezalandırılan bir karakter.

Dizinin esin kaynağı, gerçek hayatta insanların yüz ifadeleri, vücut dilleri ve konuşma biçimleriyle ilgili araştırmalarıyla tanınan davranış bilimci Dr. Paul Ekman, kendi sitesinde Lie to Me ile ilgili şahsi görüşlerine de yer veriyor ve her bölüm için yorumlar yapıyor. Aynı zamanda Foxlife'ın True Blood'dan sonra ikinci atağı olan dizimiz, ilk sezonuyla her pazar 22:00'da Fox Life'de yayınlanıyor. Diziyi izlerken günlük hayatta kullanabileceğiniz birçok ipucuna ve yararlı bilgiye de sahip oluyorsunuz. İnsanların duygularını ifade etme biçimlerinin evrensel olduğunu ve gerçeğin insanların yüzlerine kazındığını belirten, saniyenin beşte birinde beliren yüz hareketlerini anlayabilmek için 20 yıl boyunca çalışan Dr. Ligthman sadece insanların yalan söylediklerini bulmakla değil neden yalan söylediklerini anlamakla da ilgilenen bir bilim insanı. Dizinin belki de en etkileyici unsurlarından biriyse, yalan söyleyen insan fark edildiğinde onunla aynı mimikten kendini ele veren bir ünlünün fotoğrafını görüyor olmamız. Kimi zaman Hollywood ünlülerinin ama çoğu zaman da siyasilerin fotoğraflarını görürken, bu dizi için ne kadar çok uğraşıldığını da görüyoruz aynı zamanda. Kısacası eğer farklı bir yapım ve kurgu izlemek istiyorsanız, bilim kurguların çok dışında, bilimsellikle iç içe olup sıkmadan her bölüm farklı farklı olaylar izlemek istiyorsanız, bu diziyi izlenecekler listesine almanız iyi olur.

12 serzeniş:

lobelik dedi ki...

haftada $550,000 kazanmak nasıl bir duygu acaba?

öz dedi ki...

Tim Roth u izlemek çok keyifli cidden. Six feet under'dan sonra komediler hariç uzun zamandır izlemeyi sabırsızlıkla beklediğim bir dizi olmamıştı.
Ayrıca iyi para alıyormuş yani, maşallah.

gizemsel dedi ki...

@lobelia
Fena bir duygu olmasa gerek. :)

@öz
Tim Roth tam bir Türk erkeği değil mi ya bu dizide? Kime izletsem diziyi ve bunu söylesem herkes bana katılıyor. Sen de söyle şimdi. Tavırlarında, mimiklerinde, yürüyüşünde eşrefpaşalı edası yok mu? :) Ayrıca Six Feet Under'dan sonra bu kadar sabırsızlıkla bekleme olayına katılıyorum. Heyecan hatsafada. Hem az önce okuduğum bir habere göre 2. sezon 9 bölüm daha uzatılarak sezonu tamamlaması ve 3. sezona geçişi garantilenmiş. Ne mutlu bize.

öz dedi ki...

öyle valla. ama hep boynu bükük duruyor, ileride sorun olur bu, birileri anlatsın ona

Adsız dedi ki...

her bölüm daha da heyecan veriyor. bazılarımızın işine de yarıyordur belki taktikler :P

Porco Rosso dedi ki...

dizi izlemekten vazgeçmiştim.
ama bunu izleyecem sanırım.
güzel bir tanıtım yazısı olmuş. elinize sağlık. buton olsa +rep vereceğim :))

Adsız dedi ki...

I've been surfing on-line greater than 3 hours today, yet I by no means discovered any interesting article like yours. It is lovely worth sufficient for me. Personally, if all site owners and bloggers made just right content as you did, the internet will likely be a lot more helpful than ever before.

My site - raspberry ketone supplement

Adsız dedi ki...

After I initially left a cοmment I аppear to have
сlіcked thе -Notify me when nеw commеnts are addеd- cheсκbox аnԁ fгom now on whenеveг а comment is adԁed I recіeve fоur emails
with the same comment. Is theге a meanѕ you aгe able to removе me frоm that ѕеrνice?
Kudos!

Lоok at my webpage - car transport

Adsız dedi ki...

ӏ truly lοve уouг site.
. Grеat colorѕ & theme. Dіd you create this web sitе yοursеlf?
Plеase reply back as I'm hoping to create my very own blog and would like to know where you got this from or just what the theme is named. Many thanks!

Look at my homepage; online business system

Adsız dedi ki...

Hеy there! Ι'm at work browsing your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the fantastic work!

Also visit my page: Anti-aging Products

Adsız dedi ki...

Magnifіcеnt items from you, man. I've bear in mind your stuff prior to and you'гe just toο
fаntаstic. I really liκe
what уou've bought right here, certainly like what you are saying and the best way through which you say it. You'гe makіng іt enjoyable аnd yоu сοntinue to
take cагe оf to ѕtay it ωisе.
І can't wait to learn far more from you. This is really a tremendous web site.

Feel free to surf to my webpage: hcg drops ca

Adsız dedi ki...

WΟW just ωhat I was looking for.
Сame here by seaгсhing for ѕpoгtsbetting.

сom

Alѕo vіsit my pagе; sportsbet