19 Temmuz 2009, Sigara yasağının kapsamının genişletildği ve "birçok yerde" tanımından ziyade "her yerde" yasaklandığı günün miladı. Yasak hakkında elbet birkaç düşünceye sahibim.


Barlar-kahveler-cafeler Sigarasız tadı çıkmayacak yerler. Sırf Sigara içenlerden oluşan barlar açılsın gibi düz önerilerde bulunabilinir, bulunulacaktır da. Ama henüz taze olan bu karara yakında alışılacağı, illegal olarak içilen yerler olsa da, en azından içmeyenlerin daha rahat edeceği günler olacaktır ilerde. Şöyle ki geçen dönem Erasmus ile İsveç'e giden arkadaşımın İstanbul'a geldikten sonra da Sigara içmek için barın dışına çıkışı, onun bu sürece ne kadar kısa sürede adapte olduğunu da gösteriyor.

Ot olayını Kafkaslardan Avrupaya taşımış, nargileye Kubar basarak içen bir toplumdan geldiğimiz düşünülürse elbette alışılması zor bir karar gibi gözüküyor. Pardon filminden İbrahim Abi gibi Sigara krizlerine girebilir çevreye de sataşabiliriz. Ama bunların hiçbirisi içmeyenin sağlığıyla oynama hakkını bizlere tanımaz.

Bu yazıyı yazmaya iten neden, asıl itibariyle yasağın kendisi değil, yasağın ardından söylenenlerdir. Günün gazete ve köşe yazarlarını okurken gözüme çarpanlardır.

hasanpulur, 38 yıl bu mereti içtiğinin altını çizerek şöyle demiş "Önce tavrımızı belirtelim ki, her şey açık olsun:“Biz Sigaraya karşıyız!” ve ardından eklemiş. "Sigaradan yana değil, tiryakiden yanayız, onların halini düşünmekteyiz. Ya biz hâlâ Sigara içer olsaydık."

Oh ne güzel be. hitler de yeniden çıkıp "ben de savaş çıkarıp İnsan öldürmekten zevk alıyorum, kimse bu zevkimi elimden alamaz" dese ne bok yiyecez.
"Abartma Travis" diyenlere Sigaradan kaynaklanan hastalıklar yüzünden ülkemizde ölenlerin sayısının 100bin oldugunu hatırlatır masa altındaki elimi çıkarıp onlara bi güzel de hareket çekerim.

hasanpulur hala tiryakileri düşünedursun ben de her Sigaralı ortamda Sigaramıza katlanan Hacito arkadaşımı düşüneyim. Bir kaç yıl sonra, Sigara kullanmadığı halde benden önce akciğer kanserine yakalanırsa da şaşırmam. Ama hasanpulur işte, saolsun öleni değil tiryakiyi düşünmekte. Neden böyle düşündüğünü ise yine kendisinki gibi bir gazete köşesi açıklamakta: sigara beyin hücrelerini öldürüyor. 38 yıl içmiş bir insanın artık ölecek bir hücresinin dahi kalmadığına inanmaktayım.
Ben ülkenin belli başlı mecmualarında belli bir yer edinmiş insanların böyle kıt düşünmelerine hayret etmekteyim.
He ben de hasanpulur gibi önceden değilse de yazımın sonunda belirteyim. Günde bir paketaşırı içen Sigara tiryakisiyim. Sigara yasağını destekler, durmadan gelen zammına ise karşıyım. ahanda mottam budur.


"ben Sigaraya karşıyım ama tiryakileri düşünüyorum" yahut da "özgürlüğümüz elimizden alınamaz" diyenlere de Gemide filminden Kaptan'ın ağzından cevabımı vereyim:
"bu Sigaraya acımam, sana değil Sigaraya acımam sokarım götüne"
gördünüz, hala Sigaraya değer vermekteyim.

Yazıyı yazarken milyon defa Sigara lafını kullanıp da canı hayvan gibi çekmiş ama içememiş ben, hemen bi koşu birkaç dal yakmaya gidiyorum. Beyin hücrelerimin bir kısmını daha yitirip büyük bi gazetede köşe yazarı olmayı da hedefliyorum.
Hadi kalın sağlıcakla.


((hasanpulur ile aynı teraneden bir de meraltamer var. yasa destekçisi olarak da oktayekşi ))

(bu yazıda "özel isimler büyük harfle yazılır" kuralı geçerlidir. )

12 serzeniş:

Duysev dedi ki...

üstünde "bağımlılık"! bağımlılığın "ögürlüğü" mü olur allahsen!

Duysev dedi ki...

olmadı üstteki bi daha deneyelim8))
adı üstünde "bağımlılık"! bağımlılığın "özgürlüğü" mü olur allahsen!

Travis dedi ki...

bağımlı kalma özgürlüğü olabilir..neden olmasın:)

je est un autre dedi ki...

foto no.2den yola çıkarak şu sahne cereyan etti:
1: cinayet. kızı al,
2: adam kaçırma. kızı en az iki kişi sik,
3: ırza tecavüz. her gece esrara takıl, nerden baksan
4: içicilik. heriflerin cebinden paraları al,
5: gasp. bütün bu bokları yedikten sonra polislerin suratina bakip "-kusura bakma abi, kaza oldu" diyemezsin. adamın götünden kan alırlar kamil kan..

Travis dedi ki...

o fotoyu daha önce koyup altına yine bi şeyler yazmıştık. http://sigarayaniklari.blogspot.com/2009/03/gemide-duzen-bozuluyor-kamil-dikkatli.html
hatırlanası güzel sahneler:)

ama gel gör ki hasanpulur bana neler yazdırmış,okuyunca ben bile kendime siktir çektim :)

pitoresk popo dedi ki...

nargila, djarum,nargile, djarum, nargile, nargile, nargile, nargile, nargile.


Çok üzülüyorum adamım.

cache dedi ki...

Huzurevleri, akıl hastaneli ve cezaevlerinin bir bölümünde serbestmiş.. Henüz karar veremedim hangisine gideceğimi ama, bu işe bir çözüm bulmalıyım..

Travis dedi ki...

hocam gelmiş..
biraz dayan, huzurevine yakınsın zaten:p

noraashira dedi ki...

"uyanık" türk insanı garip buluşlarla sigara içmeye devam edecektir, gördüğüm herkesi ve her işletmeyi şikayet etmeyi düşünüyorum, yoksa kimse akıllanmaz.

cache dedi ki...

hain evlat ökkeş.. Demek huzurevine yakınım ha..
Eyvallah .. öyle olsun bakalım..

Travis dedi ki...

hocam şimdi şöyle oluyor (sıçtı, sıvama çabası)
hapis desem, yok, suç işleyecek biri deilsin.. hastane desem, akıl sende fazlasıyla mevcut..
eninde sonunda kavuşulacak bi durum var ortada, yaşlılık..
(umarım sıvayabilmişimdir)

merve dedi ki...

Hasanpulur yazına koptum cidden. Hep sıgara ıctıgını dusunmustum ben de sımdı daha ıyı anladım:) Ilerde yazar olarak beyın hucrelerinin cogunu kaybettiginde biz de bu travis ne sacmalıo deriz artık:) Ayrıca sıgara ıcmeye tesvık edıyo bu yazın ben de kacar..