Canlandıranlar Nedir?

Türkiye’de canlandırma sinemasının ihtiyaçlarını ve mevcut üretim ortamını göz önüne alarak, 2008 yılında Berat İlk tarafından geliştirilen “Canlandıranlar” başlıklı projeler; animasyon için çalışan, emek veren, üretim yapan ya da yapmak isteyen kişilere odaklanıyor. Kar amacı gütmeyen ve teknik ayrım gözetmeyen bu oluşum dahilinde, canlandırma sineması yapmak isteyenler hem eğitim hem üretim olanaklarına sahip oluyorlar. “Canlandıranlar” projesinin bir amacı da bu alanda bellek oluşturmak. Canlandıranlar’ın sürdürülebilir olması ve her sene tekrarlanması planlanıyor.

“Canlandıranlar” için, Berat İlk tarafından, 2008 yılından beri Bilgi Üniversitesi’nde ücretsiz film atölyeleri düzenleniyor. Aynı sıralarda şekillenen “Canlandıranlar Yetenek Kampı” projesi ise İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri çerçevesinde, İstanbul Bilgi Üniversitesi VCD Bölümü ortaklığıyla, 2009 ve 2010 yılında hayata geçirildi. “Canlandıranlar Yetenek Kampı”nı; Bahçeşehir Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi ile Sinefekt, Anima, Canlandırma Servisi ve Dirty Cheap Creative yapım şirketleri de destekliyor.




Canlandıranlar Yetenek Kampı, 2010 yılı boyunca süren, animasyon eğitimini- üretimini kapsayan 2010 ajansının desteklediği tek animasyon projesi olma özelliğini taşıyor. Berat İlk tarafından 2008 yılından beri yürütülen proje kar amacı gütmeyen, canlandırma sineması ile uğraşanların donanım kazanmasını, teknik açıdan daha kaliteli üretimler yapılmasını ve Türkiye’de yapılan çalışmaların arşivlenmesini hedeflemektedir.

2010-2011 döneminde de devam etmesi planlanan projenin destek bulması ve atölyelere animasyonla ilgilenenlerin katılımının sağlanması için tanıtımının yapılması üzerinde durulan noktalardan biri. Bu sebeple biz de 2010 AKB Ajansı Gönüllü Programı olarak Canlandıranlar Yetenek Kampı (CYK)’nın çeşitli iletişim ağları kullanılarak tanıtımlarının yapılması ve kamuoyuna duyurulması için çalışmaktayız.

Projenin en önemli özelliklerinden biri tüm atölyelerin ücretsiz olarak verilmiş olması ve www.canlandiranlar.com adresinin arşiv bölümünde kayıtlı olarak tutulup herkesin yararlanmasını sağlamasıdır. Atölyeler sonunda katılımcıların ürettiği projeler arasından seçici kurul tarafından 3 proje seçildi. Haziran ayında toplam 6 projenin çekim hazırlıkları başladı. Aralık ayında ise çekimi yapılan filmlerin gösteriminin yapılması ve çeşitli uluslar arası film festivallerine gönderilmesi planlanmakta.

6 serzeniş:

Adsız dedi ki...

Canlandıranlar Yetenek Kampı'na ya da bu programa nasıl katılabilirim? 2010-2011 yılında kesinlikle devam edecek mi? Ayrıca anime konusunda sadece basit bir izleyici olunsa bile katılıp katkıda bulunabiliyor mu? Son olarak yaş sınırlaması var mı?

Cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim.

Esenlikle kalın.

Adsız dedi ki...

Bu seneki atölyelerin sadece ilk ikisine katılabilmiştim. Katılımcı konusunda herhangi bir kısıtlamaları yoktu. Başta Berat Bey olmak üzere derse gelen eğitmenler de işlerinin ehli, sevecen ve yardımsever kişilerdi. Umarım 2010-2011 yılında da devam ettirirler bu etkinlikleri.

Adsız dedi ki...

Katılmak için de rezervasyon yaptırmanız gerektiğine dair bir uyarı vardı ama geçersiz bir şeydi sanırım. Çünkü ben habersiz gitmiştim, çoğu kişinin de o şekilde gittiğine eminim. Orada iletişim bilgilerinizi yazmanızı istedikleri bir form vardı. Daha sonraki atölyelerin yerleri ve saatleri konusunda sizi o şekilde haberdar ediyorlardı.

Adsız dedi ki...

Bu sene de devam ettirmek için bir girişimleri var fakat bildigim kadariyla netlesmedi... cok fazla talep olursa sinirlandirma getireceklerini soylemislerdi...

Adsız dedi ki...

Bu sene de devam ettirmek için bir girişimleri var fakat bildigim kadariyla netlesmedi... cok fazla talep olursa sinirlandirma getireceklerini soylemislerdi...

Adsız dedi ki...

Yani yaş sınırlaması yok? Sitesine baktığımda başvuru için atölye seçemedim. Sanırım bu sene olacağı kesin değil. Katılmayı gerçekten çok istiyorum, katılan arkadaşlar deneyimlerini paylaşabilirlerse çok sevinirim.