Altın Palmiye ödülü için yarışan Melankolia filminin tanıtım toplasındaki konuşmasında hafif mizahi, biraz şakavari ama bana kalırsa biraz içten duygularla nazi sempatisi olduğunu açıklamıştı.


"Hitler'i anlıyorum. 2. dünya savaşında yaptıklarını benimsemiyorum ama onu iyi anlıyorum. Yahudilere karşı değilim. Yahudileri seviyorum ama çok değil. Çünkü israil tam bir dert. "
dedikten sonra "bu cümleleri nasıl toparlayağım şimdi" deyip hafif bir pişmanlık sunduysa da festival yönetimi biletini kesti. Lars von Trier'in kendisi gönderilse de filmi hala Altın Palmiyeye aday. Toplantıdan önce favoriler arasında olan filmin artık ödül alamayacağına kesin gözüyle bakılsa da ben jürinin yine bir dik başlılık gösterip filme hakettiği gibi yaklaşacağını düşünüyorum. En azından istiyorum.

Benzeri olay geçenlerde ülkemizde yaşanmıştı. Benzeri diyorum çünkü bizdeki olayda direkt yaptırım söz konusu olmamıştı. Irkçı ve türk düşmanı ilan edilen Kusturica ülkeyi terke zorlanmıştı. Yönetimden gelen bir karar değildi, bu kendi isteğiydi. Kusturica olayına taraf yaklaşanlar Trier için neler diyecekler merak ediyorum.

ve blogumuzun koyu Trier'cisi ealtürk'ün yorumunu da :)

Ve ilgili basın toplantısının videosu

2 serzeniş:

ealturk dedi ki...

Bu bir gaftır ve Trier'in kariyerinde buna benzer gaflar fazlasıyla mevcuttur.İçten konuşması ve biraz da basına malzeme vermeyi sevmesi yüzünden pek sevilmez ama şu konuşmalar üzerinden yapılan 'ırkçı,nazi' yakıştırmaları da ayıp kaçıyor.

İsrail devletinin politikasını beğenmediği için geçmişte yaşanmış bir zulme atıfta bulunuyor ve bunu yaptıktan sonra da hata yaptığını anlayıp konuşmasına şakayla karışık devam ediyor.

İnsanlar görüntüleri izlemeden basın metnini yorumluyor.Oysa ki şu video da Trier'in konuşamaması,sık sık K.Dunst'a yardım etmesini istiyormuş gibi bakması filan hata yaptıktan sonraki mahcubiyetinin göstergesidir.

Bunun dışında Trier'in Nazileri ve Hitleri anlıyorum mevzusu da yeni değildir.Zira Europa filmi Nazilerin 2.Dünya Savaşından sonra yaşadıkları sıkıntıları ekrana taşımaya yönelik bir filmdir.(Filmin ufak bir sahnesinde Trier yahudi rolünü oynamaktadır)

En nihayetinde Trier de özrünü dilemiş kendince mevzuyu kapamıştır.Fikrimce Festival yönetimi fevri davranıp Trier'i kovmuştur.

Ortega dedi ki...

Bu saatten sonra ödül alacağını sanmıyorum