2009 yılında Woody Allen külliyatı ile dolu bir haftam vardı. Böylesi haftalar güzel olur, adamı tepeden tırnağa tartabilirsiniz. Kitaplarının kısa olmasından ve okunabilirliğinin yüksek olmasından dolayı rahat ve zevkli bir hafta geçirdim. Filmleri çok iş yapmıyor diye sanatçı olarak adlandırıldığını, her ikisinin de iftira olduğunu söyleyen bir adam. Deha diyenler var, ama bir deha için fazla kof bana sorarsanız.

Ölümsüzlüğe ulaşmayı eserleriyle değil, gerçekten ölmeyerek istiyordu bu yaşlıca yahudi. Filmlerinden çok fazla bahsetmeyeceğim, sonuç olarak bu sigarayanikları sadece paketteki sigaraların yanan oksijenle birleşmesi değil sadece, tarladan yapışkan tütünü toplayan ellerin gelişimine, o elin geçtiği yollara da bakmak lazım.

Deconstructing Harry adlı filmde kendi hayatını tiyatral yeteneklerinin son damlasına kadar kullanarak beyaz perdeye aktaran bu en zeki 3. yahudi lakaplı adam (1. Einstein, 2. Marx) bu filmi gerçekten izlenilebilir kılıyor farklı tarzıyla. Filmin zeka kokması kadar normal bir şey yok bana sorarsanız, onun tarzıyla eleştirmek gerekirse gerizekalılık veya banellik mi kokması gerekiyordu?

Kıyıda köşede kalmış toplumsal tespitleri kişisel bazda yapıp bize hakikaten öyle dedirten, farklı betimleme ve benzetme teknikleriyle oha dedirten bu adamın ABD'de hala en seksi erkekler arasında yer aldığını belirtmeden edemeyeceğim.

Bitirişi seks üzerine dediği en beğendiğim lafıyla yapmak istiyorum. Yaşlılığından dolayı seks hayatıyla dalga geçilmesi sık rastlanan bir durum zaten, bu da olayı kanıksamış durumda. En son ne zaman bir kadınla birlikte oldunuz sorusuna verdiği cevap:
En son bir kadının içerisindeyken, özgürlük anıtını dolaşıyordum.

5 serzeniş:

bekir dedi ki...

"kof"u biraz açarsan seviniriz.

Duysev dedi ki...

eklemezsem çatlarım:"Hızlı okuma kursu sayesinde Savaş ve Barış'ı 20 dakikada okudum. Olay Rusya'da cereyan ediyor." Woody Allen

bu arada yazınızdan Woody Allen hayranı mısınız, hayranlarına karşıt mısınız pek anlaşılmıyor. en azından ben çözmedim:/

ealturk dedi ki...

Son filmine kadar her filmini sevdiğim (whatever works'de yaşlı adam-genç kız aşkı ile kendini aklıyo resmen) sinemanın tırt sesli dahi adamıdır.
Zaten hangi kafalarda olduğu şu lafından bellidir.
"hayatta neden zevk alırsan, ya kanun dışıdır, ya ahlak dışıdır ya da şişmanlatır" W.Allen

Bloga Woody Allen ile giriş yapmanda beni mutlu etti :)

ksp dedi ki...

Woody allen izlemek ve sevmek belirli bir zeka düzeyi gerektirir diycem ama sevmeyenlere de taş atmak da istemiyorum.( yok yok aşağılamadım sevmeyenin de tercihidir sonuçta) En azından herifin zeki olduğu konusunda hemfikiriz sanırsam.

Gökhan Yıldız dedi ki...

ya sıddıq, kof kelimesini bu adamın zekasını kullanım alanı ile ilgili söyledim. Amerikalılar kolay kolay dahi demezler kimseye yoksa, biliyorum bunu, ama adam dahi de ne yapmış diye baktığımızda başka bir filmden replik çıkıyor karşımıza: the worst thing in the world is wasted talent! harcanmışlığı noktasına gelir şimdi tartışma, bence kullandığı alanlardaki gayretleri ve sonuçları içi boş diye tabir edilmeye daha müsait oluyor.
ya Amelie, filmini izledim, çok beğendim:P Woddy Allen incelemecisi gözüyle bakabilrisin bana. yine de dünyadaki toplu mirasa pek düşünülmemişleri düşünerek güzel katkı yapması bakımından hayanı sayılmam daha doğru. ismail yk'dan başarılı misal olarak:)
ya ealturk, daha önce kafayı uzatıp yazmışlığım var ama:)