Filmi izlerken sahnede olanlar değil de aklınıza arkadan çalan müzik takılıyorsa, eve gittiğinizde filmin müziklerini araştırıp indirmek içinize doğuyorsa, o müzikler başarılı olmuşlardır mı demeliyiz? Yoksa filmin müziği, ne sahneden bağımsız ne de sahnenin kendisi olmamalı, sahneyle bütünleşik olmalı mı demeliyiz? Müziğin başarılı olmasındaki kriteriniz ne ise ona cevap veren bir isim, John Williams..
Aralarında Star Wars, Schindler's List , Fiddler on the Roof , Munich ,Catch Me If You Can ,The Patriot,Saving Private Ryan , Sleepers ,Born on the Fourth of July filmlerinin de bulunduğu 100lerce filme soundtrack hazırlama, 45 kez oscar adaylığı ve 5ine sahip olma. Sanırım bu görmezden gelinemeyecek kadar önemli bir başarı. Bir çok yönetmenin ve de oyuncunun hayalini süsleyen o heykelciğe müzisyen sıfatıyla 5 kez sahip olmuş. Tabi bir yönetmen kadar zor değildir işi belki de, ya da bir oyuncu kadar rakibi de bol değildir. Ama bunların hiç biri bu başarıyı örtbas edemez. Filmin müziklerini John Williams' a yaptırırmanın, filmin en azından bir dalda oscara adaylığının kesin olduğu anlamına geldiğini artık bilmeyen kalmadı sanırım.
Oscar kazandığı filmler:
Schindler's List
E.T.: The Extra-Terrestrial
Star Wars
Jaws
Fiddler on the Roof

1 serzeniş:

K-RaMo dedi ki...

1928 Roma doğumlu...Amerikalı olsa sayısız oskar almıştı bu güne kadar...
Ama ,İtalyan olduğundan heralde, kendisine sadece oskar onur ödülü verildi, o da 2007 yılında.
Yani demek istediğim bir filmin başarısını ya da film müziğinin mükemmelliğinin hakkını veren, oskar ödülü mü ? .Morricone, bir müzisyenden fazlası...500' den fazla sinema ve tv filmine müzik yaptı.
Ama biz onu daha çok western filmlerine yaptığı müziklerde ,o filmlere kattığı olağanüstü havayla tanıdık. A Fistful of Dollars,The Good the Bad and the Ugly,Once upon a time in the west...
Bunun dışında The Untouchables,Cinema Paradiso,The Mission,Once upon a time in America gibi unutulmaz filmlerin müziklerinde imzası var.Kurduğu orkestrasıyla,yetiştirdiği müzisyenlerle de dünya müziğine katkısı azımsanmayacak düzeyde.
Sonuç olarak diyeceğim şudur ki ; ben bir film yapsam , müziklerini kesinlikle Ennio Morricone'ye yaptırırım , John Williams ' a değil ...